SilverStripe avantura 
Wednesday, May 23, 2007, 10:00 PM -
Pre nekih nedelju dve dana (mozda i vishe ali koga je to briga :) )
slucajno sam naleteo na interesantan CMS sistem.
Posle instalacije doticnog CMS kod kuce zadovoljan sam kako radi i to cak toliko da vam ga cak preporucujem :). Sam cms je u stvari samo modul za engine koji radi u pozadini CMS-a.
Engine koji radi ceo posao se zove sapphire i neke od njegovih interesantnijih mogucnosti su i automatsko dodavanje tabela u bazu podataka kada kreirate neku novu stranu odnosno novi template (odlaskom na url www.imesajta.com/db/build/. Zahtevi silverstripe-a su PHP5 i mysql 4.1 ali mislim da to cak i na domacim provajderima mozete da nadjete i zahtevane verzije :).
Za razliku od vecine CMS-ova silverstripe je poprilicno "go", razlog zasto to kazem je da na primer ako zalite da imate stranu sa vestima morate da zasucete rukave i da malo programirate i kreirate odredjene template, ali po meni to nije mana vec upravo poenta - moc ovog CMS-a jer dozvoljava neverovatne brljotine po sistemu :)).

Posto me je prosao taj prvi entuzijazam da gledam samo spolja odlucio sam da zavirim pod haubu i definitivno je kod interesantno napisan prvenstveno zbog svoje objektno orijentisane arhitekture. Druga stvar koju bih primetio jeste to da ima i dosta mesta za optimizaciju :) ali opet interni cache sistem je poprilicno zadovoljavajuci tako da neke stvari i necete primetiti da su neoptimizovane jer ce te ih dobiti iz cache-a.

Na sledecem URL-u mozete naci "Silverstripe zakrpe" koje kako nailazim na stvari koje mislim da bi trebalo ispraviti dodajem :) u svakom slucaju URL za download CMS-a je www.silverstripe.com

Komentari

Dodaj komentar
Zao nam je. Novi komentari nisu dozvoljeni posle 180 dana.